Gymnastky TJ Sokol Valeč

Rok 2022 byl pro valečské gymnastky zlomový a nejúspěšnější od roku 2016, kdy Sokol s gymnastikou ve Valči začal. Gymnastky trénují pod vedením Kateřiny Dlabačové a pomocné trenérky Hany Roupcové.

Část zájmového kroužku, do které chodí aktuálně přes třicet holčiček je stále součástí nejrůznějších kulturních a sportovních akcí v okolí. Letos nechyběly gymnastky na Happy runu, oslavách výročí valečského Sokola, dni dětí či Králičích hodech na Zámku Valeč nebo na 100 letech hasičů Slavětice. Nejvýznamnější akcí pro nás byla Akademie sokolské župy plukovníka Švece, která se konala v říjnu v Pasáži Třebíč. Nejstarší valečské gymnastky svým vystoupením se stuhami nadchly pořadatele už při dopolední zkoušce, takže jejich vystoupení zařadili na konec programu jako krásný závěr. 

Gymnastky ze zájmového kroužku trénují jednou týdně hodinu a půl a i za tento krátký čas dovedou nacvičit působivá vystoupení s gymnastickým náčiním. I v příštím roce se budou připravovat na nejrůznější vystoupení a užívat si radost z pohybu na každém tréninku gymnastiky.

Novinkou v letošním roce je pro valečské gymnastky závodní tým. Gymnastky se věnují estetické skupinové gymnastice – poměrně mladému sportu, který vzešel z moderní gymnastiky. Jedná se o skupinový sport, ve kterém je zásadní spojit náročné gymnastické prvky s ladností a elegancí. Gymnastky musí svojí sestavou vyjádřit příběh spojený s hudbou, na kterou cvičí. Závodní gymnastky TJ Sokol Valeč trénují třikrát týdně tři hodiny v hale Sport V hotelu Hrotovice. 

Pro závodní sezónu 2022 sestavily valečské gymnastky dva týmy – Shinies a Smilies – sestavené z holčiček od 5 do 8 let. V průběhu roku se oba týmy zúčastnily několika závodů po celé České republice. Tým Shinies složený z Adély Roupcové, Adély Slavíkové, Beáty Kučerňákové, Elen Fliegerové, Karolíny Staňkové a Kristýny Urbanové zvítězil na každém závodě. Tým Smilies – věkově o maličko mladší – ve složení Bára Nováčková, Ema Vlachová, Natálie Cafourková a Silvie Křížová obsadil na každém závodě stříbrnou příčku. První dvě místa v kategorii 8 let a mladší tak vždy putovala do Valče.

A nejinak tomu bylo i na Mistrovství České republiky, které se konalo 5. června 2022 ve Zlíně. Mistryně České republiky jsou pro letošek tým Shinies TJ Sokol Valeč, druhé místo tým Smilies TJ Sokol Valeč. Obrovský úspěch pro naše gymnastky.

V létě se celý gymnastický oddíl našeho Sokola setkal na soustředění, které probíhalo v tělocvičně ZŠ Valeč. V rámci něj se gymnastky podívaly do brněnského Bruno family parku, užily si trénink s kondiční trenérkou z Prahy, pochutnaly si na obědech na Zámku Valeč a vše završily i s rodiči na společném večírku.

Sezónu potom dovršil tým Shinies, který se vydal na svou první mezinárodní zkušenost – světový pohár Steiermark Cup v rakouském Grazu, který se konal 23. a 24. listopadu v krásné hale Raiffeisen Sportpark Graz. Závodu se zúčastnily gymnastky z 20 zemí, celkem 156 týmů. Shinies vyrážely do Grazu především pro zkušenosti, nicméně předčily všechna očekávání. Po skvělých výkonech v kvalifikaci i ve finále vybojovaly senzační první místo před týmy z Malajsie, Kazachstánu, USA, Bulharska a třemi  dalšími týmy z České republiky. Českou reprezentaci na tomto závodě tvořilo 19 týmů a jen 5 z nich dokázalo vybojovat medaile. Jedná se tedy o velký úspěch i v rámci reprezentace České republiky.

A co nás čeká v roce 2023? Náš závodní tým se rozroste o další dva týmy – Flowers v kategorii 6 let a mladší a tým Dynamit v kategorii 10-12 let. Zájmové gymnastky budou nacvičovat nová krásná vystoupení a Shinies a Smilies se společně s novými týmy už pečlivě připravují na novu závodní sezónu. Do roku 2023 tak vstupuje celkem 65 valečských gymnastek.

Gymnastky by tímto chtěly poděkovat TJ Sokol Valeč za obrovskou podporu, díky níž si můžou plnit všechny své gymnastické sny. Děkujeme také všem, kdo nám fandí a podporují nás, moc si toho vážíme.